Opskrifter

Boller – koldt hævet

6 dl lunkent vand, 5 – 10 g gær, salt og evt. honning – tilsæt nu mel til dejen er fast men fortsat klistret og våd. Stilles til hævning i køleskab natten over og bages næste dag! Eksperimenter selv med forskellige typer mel – spelt, emmer, spelt sigtet, fuldkorn osv.

 

Grød

Bland selv forskellige typer gryn og sæt i blød natten over! Eller køb diverse blandinger hos din lokale helsekost. Mærket Helios laver forskellige slags færdig blandet grød! Tilbehør – kanel, smør, frugt, tørret frugt

 

Hummus

Kikærter stilles i blød natten over – koges derefter i bouillon og blendes med salt, peber, tahin, spidskommen, olie og citron.

 

Banankage uden sukker

225 g mel
1 ½ tsk bagepulver
50 g smør
2 æg
3 modne bananer
2 tsk stødt allehånde

Overtræk
Smeltet mørk chokolade

Alle ingredienser blandes (evt. i foodprocessor). Hæld dejen i en smurt 1 kg brød form og bag den i 1 ½ time i forvarmet ovn ved 180 grader.

 

Grønsagssuppe

Brug dine yndlingsgrøntsager – skræl dem og skær den i store tern – vendes i olie i en gryde – tilsæt 1 liter bouillon (god grønsagsbouillon fra din lokale helsekost) – kog til grøntsagerne er møre og blend så suppen – tilsæt evt. fløde eller fløde ost!

 

Forskellige grønssagspuré

Skræl gulerødder og skær i skiver kog dem til de er møre og blend dem med salt, peber, hvidløg
Skræl knoldselleri og skær i skiver kog til de er møre og blend dem med salt, peber, hvidløg.

Eksperimenter selv med andre grøntsager!

 

Selleribøffer

1 knoldselleri, 1 æg, rasp eller hirseflager, olie og 1 tsk salt. Sellerien skæres i skiver og koges i saltet vand cirka 8 min. Man kan yderligere dele selleriskiverne i fire stykker, hvis man syntes skiverne er for store. Skriverne tages op og vendes i æg og rasp eller hirseflager. Steges på en pande til de er gyldne på begge sider.

 

Squashfrikadeller

3 eller 4 store squash
1 dl hirseflager
1 spsk mel
1 revet løg
1 spsk hakket persille
1 æg
Salt og peber
Basilikum
Olie til stegning

Squashen rives på den fine side af råkostjernet. Kommes derefter i en sigte med et drys salt over. Lad det trække i 10 – 15 min. Pres derefter vandet ud af squashen. Den blandes nu med alle de øvrige ingredienser. Kom evt. lidt mere mel eller hirseflager ved, så det bliver let at forme til frikadeller. Steges nu på panden til de er gyldne, cirka 5 min. På hver side.

 

Urtefrikadeller

125 g bulgur
2 ½ dl grøntsagsbouillon
175 g groft revet squash
175 g revet gulerødder
1 hakket løg
2 tsk basilikum
4 æg
1 tsk salt
lidt rugmel
olie

Bulguren koges med grønsagsbouillonen i ca. 10 min sådan at alt vandet er kogt væk. Derefter blandes de andre grøntsager, æggene og krydderierne i. Til sidst kommes der lidt rugmel i, indtil massen er samlet. Dette formes til frikadeller som steges i olie.

 

Madpandekager m. spelt og soyamel

2 ½ dl speltmel grov eller sigtet
4 dl soyamælk
2 æg
Salt
olie eller smør til stegning

Mel og salt blandes og mælken piskes i og derefter piskes æggene i. Bages på panden.

Fyld – forskellige grøntsager i wok !

 

Back to Top