Er du drevet af selvværd eller selvtillid? Tre ting afslører sandheden…

                       Har du fundet vejen?

Der er stor forskel på at være drevet af selvværd eller selvtillid, og det giver sig til udtryk i vores måde at være i verden på som leder – og som menneske!

Du er drevet af selvtillid, hvis du:

  • for det meste er optaget af dine præstationer og resultater
  • har svært ved at slippe jobbet og holde fri, når du har fri/ferie
  • har en kritisk og negativ indre dialog, hvis du laver selv små fejl

Selvtillid handler om vores evner og færdigheder. ”Jeg har tillid og fokus på, hvad jeg præsterer, hvad jeg opnår, hvor dygtig jeg synes, jeg er”. Vores følelse af værdi som menneske kommer af, at vise andre og verden at ”jeg er værdifuld/dygtig”.

Som barn var vores kontakt til vores forældre måske ikke god og jeg er på et tidspunkt blevet i tvivl om, jeg er værdifuld. Derfor begynder jeg at ”vise” dem, at jeg er værdifuld/dygtig ved at være god til forskellige ting, f.eks. regning i skolen, stå på skøjter, spille bold el., for derefter at inkassere ros og anerkendelse fra mor og far. Jeg tænker at jeg nu har fundet ”måden” på, at få en følelse af at være værdifuld….”jeg skal være dygtig!”

Du er drevet af selvværd, hvis du:

  • gerne vil gøre et godt stykke arbejde, men også gerne vil have et godt liv
  • har en god og konstruktiv dialog også med andre, når der bliver lavet fejl
  • tager sig selv og andre alvorligt, er god til at anerkende og rose

Selvværd handler om at føle sig værdifuld som menneske, uanset mine evner og færdigheder. Nogen gange går det godt og andre gange må jeg konstatere at jeg skal øve mig noget mere for at blive god til det. Og det er ok! Jeg er stadig ok og værdifuld som menneske, blot fordi jeg er mig.

En høj selvtillid er ofte en måde at kompensere for et lavt selvværd. En stræben efter at blive dygtigere og dygtigere, så vi kan bevise overfor os selv – og andre, at vi er værdifulde. Desværre gør det os afhængige af anderkendelse og ros (selvom det ikke har en afgørende effekt, når vi så får den!) og vi knokler videre – for at overbevise primært os selv, at vi er ok som menneske!

 

(c) Claus Lindgren/maj 17

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *